Agenda

Taal, communicatie en cognitie

31 maart 2023
Universiteit Luik

Op vrijdag 31 maart vindt aan de Universiteit van Luik de jaarlijkse studiedag van NVT-net (het vroegere ANBF) plaats. Het thema is Taal, communicatie en cognitie: van onderzoek naar onderwijs. Er zijn lezingen over cognitief en taalgebruiksgebaseerd taalonderzoek, en tweedetaalverwerving, van sprekers uit Nederland, België en Frankrijk. Maaike Beliën van het Instituut voor de Nederlandse Taal is een van de gastsprekers met als onderwerp van haar lezing: "De Algemene Nederlandse Spraakkunst: een gebruiksgrammatica".

Neerlandistiekdagen 2023

14 april 2023 - 15 april 2023
Utrecht

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 april 2023 worden de derde Neerlandistiekdagen georganiseerd in Utrecht. Iedereen die het vakgebied een warm hart toedraagt is welkom om van gedachten te wisselen over de toekomst en vitaliteit van de neerlandistiek. Op vrijdag 14 april is er een (besloten) vergaderdag & kennisdelingdag voor de Raad voor de Neerlandistiek. INT'ers Frank Landsbergen en Lut Colman presenteren daar respectievelijk de Algemene Nederlandse Spraakkunst (e-ANS) en Woordcombinaties. Zaterdag 15 april is een publieksdag voor alle belangstellenden.

Terminology: Domain Loss and Gain

20 april 2023 - 21 april 2023
Brussel / online

Domeinverlies en –winst is een actueel terminologisch thema waarvoor NL-Term een internationaal congres organiseert op donderdag 20 en vrijdag 21 april 2023.

Onze Taal-congres 2023

17 juni 2023
De Philharmonie in Haarlem

Op 17 juni wordt in de Philharmonie in Haarlem het Onze Taal-congres gehouden. Het thema is: ‘Hoor ik dat goed? – over gehoorde en ongehoorde taal’. Van het kletsen met je kat tot de betekenis van ‘eh’. En van gebarentaal tot de vertrouwelijke gesprekken in de spreekkamer van een arts. Het congres vindt plaats in vier verschillende zalen van de Philharmonie in hartje Haarlem. Wim Daniëls presenteert het programma in de grote zaal. In de andere zalen vind je intiemere optredens, interviews en workshops, en in de foyer staat de hele dag een gevarieerde infomarkt. Zo kun je je eigen programma samenstellen!

HSN Conferentie Onderwijs Nederlands

17 november 2023 - 18 maart 2023
Hogeschool Rotterdam

De HSN Onderwijs Conferentie Nederlands vindt dit jaar plaats op 17 en 18 november bij Hogeschool Rotterdam. Deze jaarlijkse conferentie richt zich op leeromgevingen in Nederland en Vlaanderen en alle niveaus waarin Nederlands geleerd wordt.