Categorieën
Woordbaak

Wat is een ‘uitspanning’ en waar komt het woord vandaan?

“Ik ben blij, want sinds april is Uitspanning de Houtzaagwerf weer geopend”, schrijft een foodblogster over een plek in Zeeland. “Er is een heerlijk terras onder de bomen, waar het zonlicht zo mooi doorheen valt. Ook binnen zit je goed.” Over wat voor iets gaat het hier, en waarom wordt het precies uitspanning genoemd?

Een uitspanning is een soort café of restaurant met veel buitenruimte. De meeste uitspanningen zijn te vinden in een landelijke of bosrijke omgeving en hebben vaak extra faciliteiten zoals een grote speeltuin. Ook ligt zo’n buitencafé meestal bij het begin- en eindpunt van wandelroutes.

Ontspannen

Naar een uitspanning ga je om te ontspannen, en daar komt het woord dan ook vandaan. Rond de zestiende en zeventiende eeuw betekende het woord uitspannen zowel ‘het losmaken van voor de wagen gespannen paarden’ als ’tot rust komen’. Een uitspanning is van oorsprong dus een plek waar paarden uitgespannen werden en konden rusten tijdens een lange reis. Aangezien dat wel even kon duren, was er vaak een herberg of café bij, zodat naast de paarden ook de mensen aan hun broodnodige ontspanning toekwamen.