Categorieën
Woordbaak

Waarom heet friet met kaas en shoarma een ‘kapsalon’?

Sinds 2011 wordt ieder jaar De Gouden Kapsalon uitgereikt voor de beste kapsalon in Rotterdam. De kandidaten zijn geen zaken waar je je haar kunt laten knippen – het gaat om iets heel anders.

Een kapsalon is een aluminiumbakje gevuld met friet en shoarma, en daaroverheen een laag kaas. Het geheel is ook nog even onder de grill gezet, zodat de kaas gesmolten is, en bovenop zit nog wat excuussalade. We zijn gewend aan rare snacknamen, zoals patatje oorlog en berenklauw, en daarbij kun je je nog wel iets voorstellen. Maar hoe komt friet met kaas en shoarma aan de naam kapsalon?

Kapper Tati

Nathaniël Gomes, eigenaar van kapsalon Tati in Rotterdam, wilde in 2003 weleens wat anders eten, en vroeg de naburige shoarmazaak om iets te maken met friet en shoarma; later werd daar ook nog kaas overheen gedaan. Dat viel in de smaak. Maar als iemand anders het moest gaan halen, was het lastig om in de shoarmazaak uit te leggen wat precies de bedoeling was. “Zeg maar dat je van de kapsalon komt, dan weten ze het wel”, adviseerde Gomes in zulke gevallen. En zo was de naam kapsalon geboren.

Dit is een ingekorte tekst uit het boekje ‘Waar komt pindakaas vandaan? en 99 andere vragen over woorden.