Categorieën
Woordbaak

Heeft een snoekduik met de vis te maken?

Een snoekduik is een flinke sprong, waarbij het gestrekte lichaam in horizontale positie wordt gebracht en waarbij degene die de sprong uitvoert uiteindelijk op de grond belandt. Heeft dat woord oorspronkelijk met de vis te maken?

Dat is inderdaad het geval. In verslagen van sportvissers kunnen we lezen hoe de snoek als een bezetene op zijn aas afzwemt. Als hij eenmaal aan de haak geslagen is, vecht hij terug als een dolle. Op het repertoire van de heetgebakerde roofvis staan onder andere rollen, springen en … duiken. Niet zelden lukt het de vechtjas om met een flinke duik los te komen van de haak. Vandaar de term snoekduik.

Van Persie

We kennen het woord vooral uit de sport. Beroemde kopballen die met een snoekduik tot stand kwamen, staan op naam van de voetballers Beb Bakhuys en Robin van Persie. In het voetbal kennen we snoekduik ook als synoniem van schwalbe, het zich met opzet en vaak op theatrale wijze laten vallen zonder dat de tegenstander een overtreding begaat, met de bedoeling een vrije trap of een strafschop mee te krijgen. Deze gesimuleerde val, waarmee in het Duits oorspronkelijk op de duikvlucht van de zwaluw gedoeld werd, staat ook bekend als sierduik, stervende zwaan en fopduik. Dat laatste woord werd geïntroduceerd door sportverslaggever en voetbalcommentator Evert ten Napel als Nederlands alternatief voor het gangbare leenwoord schwalbe.

  • schwalbe in het Algemeen Nederlands Woordenboek