Categorieën
Uitgelichte term

wit konijn

“Wit konijn bezorgt Open VLD blauwe plekken”, kopt de Vlaamse zakenkrant De Tijd begin februari 2021. De meeste Vlamingen zullen direct begrijpen wat hier bedoeld wordt, maar voor Nederlanders is dit waarschijnlijk een nogal raadselachtige zin. Open VLD is een partijnaam die staat voor Open Vlaamse Liberalen en Democraten. Maar hoe kan een konijn nu blauwe plekken veroorzaken bij een politieke partij?

Foto: PxHere

Toveren

Hier wordt niet letterlijk een dier bedoeld: wit konijn is in België namelijk ook een term voor een bekend persoon uit bijvoorbeeld de media, de sport of het bedrijfsleven, die ineens als stemmentrekker voor een partij naar voren geschoven wordt. Meestal verschijnt deze persoon ook op de kieslijst, vaak zonder dat diegene een politieke achtergrond heeft. De term verwijst naar de bekende goocheltruc waarbij een goochelaar een wit konijn uit zijn hoge hoed tovert. Overigens is de keuze voor blauwe plekken in de titel ook niet geheel toevallig: blauw is in Vlaanderen de merkkleur van de liberalen.

Rolmodel

Het eerder genoemde nieuwsbericht uit De Tijd gaat over de aan het licht gekomen hoge kosten van de verkiezingscampagne rondom Shimane El Kaouakibi. “De 34-jarige El Kaouakibi was het witte konijn dat de toenmalige voorzitster Gwendolyn Rutten (Open VLD) uit haar hoed toverde voor de lijst van het Vlaams Parlement in de provincie Antwerpen”, lezen we in het dagblad. “Als zaakvoerster van Let’s Go Urban moest ze als rolmodel voor de veelkleurige jeugd het stemmenpotentieel opkrikken in een provincie waar de liberalen verpletterd werden onder de N-VA-dominantie.”


Meer lezen