Categorieën
Uitgelichte term

A/B-test

Wie of wat test je met een A/B-test?

Een A/B-test is een manier om te ontdekken in welke vorm (een onderdeel van) een webpagina of e-mail het best werkt. Een tijdlang worden aan vergelijkbare groepen bezoekers of ontvangers twee (of soms meer) versies ervan getoond of gestuurd: versie A en versie B (en C, enzovoort).

Foto door MART PRODUCTION via Pexels

Het publiek wordt niets gevraagd; software volgt nauwkeurig het succes van varianten op basis van kliks, aanmeldingen, verkopen e.d. Op basis van de resultaten wordt na de test voor het latere publiek de best scorende versie gebruikt, of een versie met een combinatie van de best scorende variabelen.

A/B-testen gebeurt meestal in een commerciële context. Het doel is dan om het succes te maximaliseren. Nieuwsredacties gebruiken soms ook A/B-tests om te kijken op welke kop meer geklikt wordt.

Multivariatietest

De term A/B-test wordt voor eenvoudige onderzoeken gebruikt. De varianten A en B verschillen soms maar minimaal van elkaar, bijvoorbeeld in plaatsing of kleur van een knop (de ‘call to action’, in vaktermen) of in formulering van een onderwerpregel. Wordt het ingewikkelder, met grotere variatie en combinaties van factoren, dan duikt de term multivariatietest op, ook wel op z’n Engels multivariate testing genoemd.

Meer lezen


Meer lezen