Categorieën
Nieuw woord van de week

supermarktsafari

Bewustere boodschappenjacht.

Rondleiding door een supermarkt, speciaal voor mensen met een laag inkomen, waarbij er uitleg wordt gegeven over gezond, betaalbaar en bewust boodschappen doen. De gemeente Amsterdam heeft in januari 2023 in samenwerking met de GGD het programma ‘Gezond Leven Makkelijker Maken’ opgezet. Hiermee wil de gemeente “begrijpelijke en toegankelijke informatie over gezond leven” geven. De zogeheten supermarktsafari’s zullen deel uitmaken van dit gezondheidsprogramma. Het is niet voor het eerst dat zo’n programma is opgezet en ook de term supermarktsafari komt al langer voor. De rondleidingen werden eerder georganiseerd voor statushouders, mensen met een licht verstandelijke beperking en mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Maar ook verschillende (boodschappen)coaches bieden supermarktsafari’s aan voor iedereen die meer wil weten over gezonde voeding en bewuste aankopen.

Illustratie door Maartje Schuurmans

In ‘de Volkskeuken’, een kookrubriek van de Volkskrant, gebruikt Marie-Louise Schipper het woord supermarktsafari weer op een andere manier. Schipper ziet het als haar jaarlijkse uitje om nieuwe producten te ontdekken: “Onlangs haalde ik mijn hart op tussen de toetjes die ik normaalgesproken links laat liggen. Zo laveerde ik tussen Ben & Jerry’s Chew Chew en Mona’s Intense Vla.”

Naast de supermarktsafari bestaan er nog meer verrassende soorten safari’s. Zo kun je op priksafari: dat is een wandeling door de stad waarbij met behulp van prikstokken zwerfafval wordt opgeruimd. Poldersafari klinkt veel hipper dan polderexcursie en een BN-safari is een rondleiding langs de huizen van Bekende Nederlanders. Zangeres Merol probeerde in 2021 al “de orgasmekloof te dichten” met haar nummer Foefsafari. Samenstellingen met –safari zijn dus breed inzetbaar!

Bronnen:

AT5, 19 januari 2023

de Volkskrant, 1 februari 2023


Meer lezen