Categorieën
Nieuw woord van de week

seacuterie

Hip eten uit de zee. Seacuterie is een mixwoord van het Engelse woord sea ‘zee’ en charcuterie ‘fijne vleeswaren’, van origine een Frans woord.

Fijne ‘viswaren’, bijvoorbeeld octopussalami, schaaldierenworst en zwaardvisham; charcuterie uit de zee. “Een beetje hippe foodie beroept zich voor het aperitief op een selectie bereide viswaren”: seacuterie is dé nieuwe voedseltrend van 2020, als we de Vlaamse krant De Tijd moeten geloven.

Foto: Alex Knight op Unsplash

Seacuterie is een mixwoord van het Engelse woord sea ‘zee’ en charcuterie ‘fijne vleeswaren’, van origine een Frans woord. Best een bijzondere combinatie van woorden uit verschillende talen dus. Echt iets voor seagans, die seacuterie. Ook al een nieuw mixwoord, seagan. Dat is een vegan, een veganist dus, die wel af en toe vis eet.

Seacuterie past ook goed in het concept van ‘shared dining’, waarin het delen van kleinere gerechten centraal staat. Hoewel, concepthoreca is eigenlijk juist weer uit, schrijft Het Parool: ¨Bent u bekend met ons concept? Zodra u deze zin in een restaurant hoort, zit er maar één ding op: opstaan en als de sodemieter wegwezen¨. Gelukkig zijn er meer trends dit jaar, zoals zoute yoghurt en shoarma 2.0: een heel ander soort shoarma, bijvoorbeeld gemaakt van knolselderij. ¨De nieuwe shoarma heeft in de verste verte niets te maken met de variant die je eet na een avondje stappen¨, aldus Het Parool.

Bronnen:


Meer lezen