Categorieën
Nieuws

Carwashrokken & poepvrije wc-borstels in Neerlandia

Een carwashrok is geen bedrijfskleding van de carwash: het is een rok met stroken die lijken op de flappen in de wasstraat. Carwashrok is een van de vele nieuwe woorden van 2015, waarover INT-taalkundige Vivien Waszink schrijft in het Nederlands-Vlaamse tijdschrift Neerlandia.

Nieuwe woorden, oftewel neologismen, zien er meestal niet zo opvallend uit. Het zijn vaak samenstellingen van al bestaande woorden: zoals carwashrok een combinatie is van carwash en rok. Soms zijn neologismen ook woordgroepen. De poepvrije wc-borstel is daar een voorbeeld van: een ‘borstel’ met spiraalvormig rubber, waaraan geen viezigheid blijft hangen. 

Integritis

Naast samenstellingen en woordgroepen worden er ook nieuwe afleidingen gevormd, zoals integritis. Dat woord is bedacht door Johan Remkes, de Commissaris van de Koning in Nederland, en betekent ‘de neiging om iemand anders niet integer te vinden’. Integritis is ontstaan uit het woord integer en de afleiding -itis: eigenlijk een medisch woordstukje dat meestal een ontsteking benoemt. 

Neerlandia

In de nieuwste uitgave van Neerlandia schrijft INT-taalkundige Vivien Waszink een uitgebreid artikel over deze en vele andere neologismen uit 2015. Neerlandia is een Nederlands-Vlaams tijdschrift voor taal, cultuur en maatschappij, en wordt vier keer per jaar uitgegeven door het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV).


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.